En rolig bakdag med barnen

Att få vara kreativ är en av de roligaste aktiviteterna, för barn och vuxna. Att baka ger er också något att göra senare på kvällen, äta det goda ni har skapat! Det kan också vara så att barnen fått i uppgift från skolan att baka och ta med sig något till klassen. Är det födelsedag på gång så finns det en anledning att baka till denna stora dag.baking children kids food_215317768En spännande bakdag med barnen kan vara att låta ditt barn baka sin egen födelsedagstårta. Antingen kan ni köpa färdiga tårtbottnar och fokusera på dekoreringen och fyllningen. Har du lite äldre barn kan du utmana dem och låta dem följa ett recept och baka från grunden! Det finns alltid fördelar för barn att få lära sig att läsa recept och lära sig hur det fungerar.Dekorering kan du göra snabbt och enkelt med marsipan och låta barnen leka lite med marsipanen och skapa några figurer att sätta på toppen av tårtan. Eller så köper du hem en vacker tårtbild på ditt barns favoritfigur, det går så klart att äta.Alternativ är det alltid kul att baka cupcakes, eller muffins. Det är svårt att misslyckas med muffins och de går att variera i det oändliga. Ni kan till och med göra lite matigare varianter som går bra att äta till frukost eller som ett komplement på middagsbordet.Om ni väljer att baka söta muffins kan ni variera er utan att behöva göra flera olika satser med muffinssmet. Stoppa godis eller frukt i några, chokladbitar i en annan och så vidare. Ni kan också skapa olika dekorationer på dem, en god frosting är alltid gott och det är kul för barnen att få leka med en sprits. En vanlig frosting görs på färskost och florsocker, därefter kan du smaksätta med essenser eller choklad och även färga frostingen med karamellfärg.För att få er att komma igång och inspireras kan vi dela med oss av ett grundrecept för muffins som ni kan leka med:

  • 100 gram smör
  • 2 stycken ägg
  • 2 deciliter strösocker
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • 1 deciliter mjölk
  • (Om du vill göra chokladmuffins lägger du till en halv deciliter farinsocker, 1 extra tesked vaniljsocker och 5 matskedar chokladdryckspulver. Ta alternativt bort 1 tesked bakpulver också)

Smält smöret och ställ det åt sidan så det får svalna. Vispa ihop strösocker och ägg tills det blir vitt och poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker (och farinsocker och chokladdryckspulver) i en bunke. Använd gärna en siktare för att få det fint blandat och slippa mjölklumpar.Blanda i smör och mjölk och blanda. Rör sedan ned i äggsockerblandningen och blanda noga. Fördela smeten i muffinsformar, tryck i godis eller frukt och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter på 200 grader. Se till att alla muffins har svalnat innan ni börjar dekorera dem.Ett annat enkelt tips som barnen mest troligt kommer tycka är kul är att göra kakor av frukostflingorna. Du behöver flingor, exempelvis cornflakes men andra valfria flingor som du tror kan passa går såklart bra. Till detta behövs blockchoklad och om ni vill någon slags chokladgodis. Smält chokladen och blanda med flingorna. Häll i små formar och låt stelna. Ett supersnabbt recept som säkerligen roar både liten och stor. Ett tips är också att köpa roliga typer av formar med färger både för muffinsen och chokladgodiset.