Kroppen efter förlossningen

En graviditet kan likställas med att genomgå ett trauma. Hela kroppen har förändrats för att klara av förlossningen och nu när det är över, kan vägen tillbaka kännas lång och en del saker återgår aldrig till det vanliga.

Bysten

Efter att ha ammat under flera månader eller år är brösten inte desamma. De har växt under graviditeten och det är få bröst som krymper ned till sin forna storlek och utseende. Medan man ammar är bysten fylld med mjölk men efteråt så töms det och många får bröst med utsträckt hud. De kan kännas sladdriga och som man har påsar på bröstkorgen. En bröstförminskning är inte bara för dem som lider av för stor byst utan också för dem som har för mycket hud gentemot fett i brösten. Du kan alltså förminska brösten och sträcka huden samt flytta vårtgårdarna så de ligger rätt igen. Det är en tvåtimmarsoperation och du behöver bara vila och ta det lugnt under första veckan. En del behöver inte ens sjukskriva sig från sitt arbete.

Fötter och händer

Under graviditeten samlar kroppen på sig mycket vätska, varav mycket hamnar i händer och fötter. Efter förlossningen tappar kroppen ut vätskan på bara några dagar. Det kan vara skönt och befriande att se fem-tio kilo försvinna över en natt. Men dina fötter och händer kan ha växt under graviditeten, vilket är fullt normalt. Problemet är att om de en gång blivit större, kan de inte bli mindre igen. Vigselringen eller de nätta klackskorna måste förstoras och bytas ut. Du kan gå upp en skostorlek under graviditeten och skostorleken kommer inte att minska efteråt.

Håret

En del personer verkar få fler gråa hår efter graviditeten men vanligast är att hårkvalitén blir bättre. Ditt hår glänser och känns starkt, friskt. Efteråt kan man tappa en del hår runt tinningen medan man ammar. Som tur är växer det ut igen när man slutar. Det kan förstås se lite konstigt ut med två hårtussar vid tinningarna men det kan täckas över med en mössa eller snygga håraccessoarer.