Amningstips för nyblivna mammor

Det råder en stark konsensus att amning är att föredra framför bröstmjölksersättning. Till att börja med får barnet i sig viktiga antikroppar från detta som hjälper till att skydda dem mot infektioner den första tiden, men det är också ett sätt för barnet att känna trygghet och närhet till sin mamma. Många kvinnor kan dock känna en hel del press på sig att amma och att bli orolig för att kunna prestera och få barnet att börja amma är rätt så vanligt.

Amningen sker i ett par olika faser, den första av vilka kallas för ”signalfasen”. I denna fas signalerar helt enkelt barnet viljan att suga genom att till exempel föra händerna till munnen, smacka tydligt och även vrida huvudet åt sidan.

Nästa fas är ”sökfasen” då barnet med läpparna försöker hitta åt bröstvårtan och tillslut gapar för att få tag på bröstet. Denna fas underlättas genom att hålla barnet tätt intill sig. Man brukar säga att man ska föra barnet till bröstet och inte tvärt om. Sedan kommer vi till ”sugfasen” då barnet först suger snabba, korta drag för att få igång mjölkutdrivningen.

Därefter suger det något längre och lugnare. Normalt sett kommer de in i rytmen att suga tre eller fyra gånger och sedan vila några sekunder innan de börjar igen. Var beredd på att det kan vara smärtsamt att amma i början, men det går oftast över med tiden. Hur länge det dröjer varierar från person till person. Till slut kommer man till ”eftersugfasen” då barnet börjar suga mindre och mindre och blir ofta väldigt lugn och avslappnad. Det är vanligt att det somnar strax efteråt.

Efter amningen är det vanligt att uppleva läckage av mjölk, något som lättast tacklas med vanliga amningsinlägg i BH:n. Ha gärna ett antal stycken då man kan behöva byta ut dem med jämna mellanrum. De kommer i ett par olika varianter och det kan vara värt att testa sig fram för att hitta det man tycker är mest bekvämt. Ett vanligt problem är dock även att barnet inte verkar vilja amma. Det finns inte alltid en tydligt anledning till detta, men det finns alltid metoder man kan prova för att hantera detta.